Staart
 

Reseptit

Antin etanat

1 tölkki (24 kpl) etanoita

Täyte
100g sinihomejuustoa
100g voita
1 rkl konjakkia
valkosipulia, mustapippuria

 

Kaada säilyke-etanat siivilään ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Valuta hyvin. Valmista täyte. Laita etanapannun koloihin ensin täytettä, sitten etanat ja lopuksi vielä täytettä.

Kuumenna 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Nauti rapean patongin kera.



Etanapannnu
 

Herkullinen keitto

500 g porsaanlihasuikaleita
1/2 tl sitruunapippuria
2 kasvisliemikuutiota
vettä
4 paprikaa suikaleina
500g pikkuporkkanoita
1 prk hillosipulia
150 g sinihomejuustoa
1 prk smetanaa
pippuria
suolaa

 

 

 
Ruskista liha, laita pataan vesi ja kasviliemikuutiot. Lisää sen jälkeen vihannekset juusto ja smetana. Hauduta kypsäksi.

Nauti rapean patongin kera.

 




 

Blinit

Blinit ovat peräisin venäläisestä keittiöstä. Blinit paistetaan erityisessä valurautaisessa blinipannussa, joka on korkeareunainen ja halkaisijaltaan noin 13 cm.

Herkullisten blinien valmistusaika on noin 1 tunti.

Täyttävää tarjottavaa riittää 6 hengelle.

 

5 dl maitoa
1/2 pala hiivaa           
4 dl (2+2) tattari-ja vehnäjauhoja       
2 keltuaista
1/2 tl suolaa           
1 rkl sulatettua voita
2 valkuaista

 

 


Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, keltuaiset ja suola. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Peitä taikina ja anna kohota 1 tunti huoneenlämmössä.
Lisää taikinaan rasva. Vaahdota valkuaiset ja sekoita vaahto taikinaan kevyesti.

Paista blinipannussa paksuja blinejä ja tarjoa ne juuri paistettuina lisäkkeiden kera.

Lisäkkeitä: smetanaa, mätiä, hienoksi hakattua sipulia ja voisulaa. Tomaattia, suolakurkkua ja paprikaa hienoksi hakattuna. Myös erilaiset kraavit kalat ja sillit hienonnetun tillin kera.

Blinejä voi tarjota myös jälkiruokana karpalohillon ja kermavaahdon kanss




Porkkana-juustopiiras

Pohja
80g margariinia
1 dl perunasosetta
2 dl vehnäjauhoja

Täyte
500 g porkkanoita
karkeaksi raastettuna
1-2 sipulia
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
currya
murskattua valkosipulia

Munamaito
200 g ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa
2 kananmunaa
1,5 dl maitoa
1tl basilikaa

 

 

Sekoita rasvasta, perunasoseesta ja jauhoista tasainen taikina. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Pehmitä porkkanaraaste ja sipuli kasvisöljyssä paistinpannussa. Mausta.

Levitä jäähtynyt seos pohjan päälle. Sekoita liemen aineet ja kaada vuokaan.

Kypsennä 175C 40-50min.

 

 



Porkka-Juustopiiras

Appelsiinimunkit

1 prk rahkaa
1 ½ dl vettä
50 g hiivaa
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl pomeranssinkuorta
1 ½ dl appelsiinimarmeladia
10 dl jauhoja
60 g voita

 

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen vesi-rahkaseokseen. Lisää muna ja mausteet joukkoon sekä jauhot vähitellen. Lisää vielä lopuksi voi. Sekoita hyvin. Anna taikinan kohota.

Leivo taikinasta pieniä pullia ja anna niiden kohota hyvin. Paista munkit munkkipannussa tai kattilassa. Käytä kypsennykseen ruokaöljyä tai kookosrasvaa.
Jos paistat munkit kattilassa, käytä apunasi reikäkauhaa kypsien munkkien nostamisessa rasvasta.

Sokeroi munkit lämpimänä.

 




Juustosalaatti

200g  kermajuustoa
5 vihreää omenaa
2 porkkanaa

200g ruokajogurttia
1 punasipuli
½ tl kuminaa
½ tl inkivääriä
ripaus chilipippuria

 

 

Hienonna mausteet morttelissa. Hienonna myös punasipuli aivan pieneksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja laita maustumaan jääkaappiin.
Raasta omenat ja porkkana raastimen karkeimmalla terällä. Kuutioi juusto ja lisää joukkoon. Lisää kastike ja tarjoile heti. Sopii hyvin tarjottavaksi alkusalaattina tai raikkaana lisäkkeenä esim. mausteisille kanaruoille.

 

 

Hieno uunikala

600 g kampelafileitä
2 rkl voita
½ tl suolaa
2 dl valkoviiniä
tilliä
1 tlk simpukoita
1 tlk parsaa
1 tlk kermaa
4 rkl jauhoja
½ dl juustoraastetta

 

 

Ota laakea kattila tai paistokasari ja sulata rasva. Mausta kaksin kerroin taitellut fileet suolalla ja nosta kasariin. Lisää valkoviini ja tilli.

Hauduta 5 minuuttia miedolla lämmöllä.
Nosta kalat reikäkauhalla kasarista uunivuokaan. Laita päälle parsa ja simpukat. Sekoita vehnäjauhot tilkkaan vettä ja lisää suurus valkoviiniliemeen. Lisää kerma ja hauduta hetki miedolla lämmöllä.

Kaada kastike kalojen päälle. Ripottele myös juustoraaste ja kuorruta 275 C asteessa 5-10 min eli kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Tarjoa kalan kanssa perunalunta ja salaattia.

 

 

Valkoviinikuha

8 kuhafileetä
½ dl ruodoista keitettyä kalalientä
½ dl kuivaa valkoviiniä
musta -ja valkopippuria
suolaa
100 g voita
200 g suppilovahveroita

 

 

Mausta fileet ja lado laakeaan uunivuokaan.
Kaada päälle kala-valkoviiniliemi. Vuole pinnalle voilastuja.

Peitä foliolla ja paista 200C noin 10 min.
Ruskista suppilovahverot. Tarjoile kala sienipedillä ja silppua pinnalle tuoretta tilliä.

 

 

Raikas puolukkajäädyke

2 munaa
1 1/2 dl sokeria
4 dl kermaa
3 tl vaniljasokeria
4 dl puolukoita

 

 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota myös kerma.Soseuta puolukat. Sekoita munavaahtoon vaniljasokeri, kermavaahto ja puolukkasose.Kaada seos jäädykevuokaan. (esim. silikonivuoka)
Peitä foliolla tai kannella. Pakasta vähintään 5 tuntia.
Koristele kermavaahdolla ja puolukkatertuilla.

 

 

 

 

 

Eteläkauppatori 2, 28100 PORI     puh. 02 633 2620     fax 02 641 4289     Ma-pe 9 - 17.30, la 9 - 14     info(@)anttiairio.fi

Antti Airio Facebookissa